CT Skener

CT Skener

U poliklinici „Zdravlje“ možete uraditi CT snimanje na aparatu novije generacije.

CT skener je specijalni tip aparata koji pomoću rentgen zraka stvara posebnu sliku unutrašnjosti tela, odnosno pravi slike slojeva pojedinih snimanih organa.

Ovaj uređaj je u mogućnosti da napravi jasnu i čistu sliku organa za razliku od običnog, klasičnog rentgen snimka.

Da li je CT pregled bezbedan?

Tokom CT pregleda izloženi ste rendgenskom zračenju. Intenzitet zračenja kojem ste izloženi veći je nego pri klasičnom rendgenskom snimanju, ali i dalje je bezbedan.

Ipak, CT pregled se ne preporučuje trudnicama zbog rizika koje bi zračenje moglo izazvati kod bebe koju nosi.

Obavezno upozorite lekara o mogućoj trudnoći, jer primjena zračenja u trudnoći može štetiti plodu.

U svakom slučaju, ako je lekar savetovao da uradite CT pregled kako bi se proverili simptomi i dijagnostifikovalo oboljenje, prednosti i koristi CT snimanja veće su od mogućeg rizika koje ono nosi.

Kako se pripremiti za pregled?

5 sati pre pregleda ne sme se ništa jesti ni piti. Treba sa sobom poneti nalaz specijaliste koji traži snimanje, kao i laboratorijske nalaze urea i kreatinin, koji moraju biti u normalnim granicama.

 

Tok pregleda

CT skener je oblika velikog prstena u kojem se nalazi cev sa rentgen zracima i detektor. Aparati sa rentgen zracima rotiraju se u malim pokretima oko tela osobe koja leži na krevetu koji se pokreće napred i nazad kroz prsten.

Tokom pregleda pacijent obično leži na leđima. Veoma je važno da tokom čitavog pregleda budete potpuno mirni, jer i najmanji pokret narušava kvalitet slike. U toku samog skeniranja, vrlo je važno zadržati dah na zadanu komandu koja se čuje sa zvučnika.

Takođe treba znati da je za vreme snimanja, pacijent potpuno sam u prostorji, ali radiolog i tehničar kontinuirano prate pacijenta kroz prozor i bolesnik može sa njima razgovarati preko interfona.

Ukoliko to pregled zahteva, tehničar će dati kontrastno sredstvo.

Ukupan CT pregled obično traje 30-60 minuta, zavisno od dela tela koji se snima.

Zakažite pregled

Popunite ovu e-mail formu i zakažite svoj pregled kod izabranog doktora specijaliste. Molimo Vas da unesete ispravne kontakt podatke kako bi smo bili u mogućnosti da Vas kontaktiramo.

Zakaži

Glavni lekar i osnivač Poliklinike ``Zdravlje``

Jara

dr. Jaroslava Vinđiš

Radiolog specijalista

„Zdravlje“ je osnovano 1993 godine, prvo kao ordinacija na čelu sa prim. dr. Miroslavom Mihaljem i dr. Jaroslavom Vindiš, da bi vremenom preraslo u polikliniku. U početku je bila orijentisana na dve specijalnosti, radiologiju i hirurgiju-onkologiju.

Vaše Zdravlje je naša briga

Kasnije, sa ciljem što sveobuhvatnijeg pružanja usluga pacijentima, zapošljava veći broj saradnika specijalista, i to iz oblasti radiologije, kardiologije, ginekologije, pulmologije, gastroenterologije, neuropsihijatrije a u okviru zgrade se nalazi i laboratorija.

Od 2003 „Zdravlje“ se nalazi na novoj lokaciji u Bačkom Petrovcu, u ulici Jarmočna bb, prvo kao Specijalna hirurška bolnica a kasnije sa registruje kao poliklinika „Zdravlje“.

Poliklinika „Zdravlje“ 25 godina sa Vama.