Ginekološki pregled

Ginekologija

Redovan ginekološki pregled

Redovni preventivni ginekološki pregledi su od neprocenjive važnosti za pravovremeno otkrivanje raznih obolenja , pre svega raka materice i jajnika, ali i brojnih infektivnih i polno prenosivih bolesti .

Redovne preventivne ginekološke preglede treba raditi jednom godišnje. Osim preventivnog pregleda, na ginekološki pregled treba otići bez odlaganja ukoliko žena ima tegobe poput pojačane sekrecije iz vagine praćene svarbom ili peckanjem, krvarenje koje nije uobičajeno, obilne i bolne menstruacije, neredovni ciklusi, krvarenje u menopauzi, kašnjenje menstruacije ili njen potpuni izostanak, u slučaju trudnoće, ali i nemogućnosti začeća.

Ginekološki pregled se sastoji iz pregleda pod spekulumom i bimanualnog pregleda. Tokom ove vrste pregleda lekar obraća pažnju na spoljašnje i unutrašnje reproduktivne organe (vulvu, vaginu, grlić materice, matericu, jajovode i jajnike).

Prilikom pregleda pod spekulumom, posmatra se  da li postoje određene promene na spoljašnjim ili unutrašnjim polnim organima i može se  uraditi i kolposkopski pregled, uzeti briseve za testove kao što su Papanikolau test, bakteriološke analize, virusološke analize i analize na prisustvo gljivica.

Nakon obavljenog ginekološkog pregleda, sledi ultrazvučni pregled organa male karlice. Tom prilikom ginekolog određuje veličinu i položaj materice, debljinu endometrijuma, eventualno prisustvo miomatoznih promena, veličinu i položaj jajnika, prisustvo folikula na jajnicima i stanje jajovoda.

 

Ginekološki pregled u trudnoći

Kada postoji sumnja na trudnoću ili ste već dobili pozitivan test, potrebno je uraditi prvi pregled kojim doktor potvrdjuje da li je stvarno u pitanju trudnoća. Ovaj pregled bi trebalo uraditi do 8 nedelje trudnoće i  on obuhvata ultrazvučni pregled kojim se utvrdjuje da li je plod u materici, da li postoji srčana akcija, starost trudnoće kao i verovatni termin porodjaja.

Takodje je potrebno uraditi prvi ginekološki pregled prilikom kojeg se uzimaju brisevi vagine i grlića materice, kao i Papa test ukoliko nije radjen zadnjih 6 meseci. Ginekolog će postaviti pitanja o eventualnim prethodnim trudnoćama i problemima ako ih je bilo, kontrolisati težinu i krvni pritisak, kao i  uputiti da se urade laboratorijske analize krvi i urina.

Posle prvog pregleda ginekolog zakazuje preglede jednom mesečno do kraja trudnoće, a od posebne važnosti su ekspertski pregledi, prvi izmedju 11 i 13 nedelje trudnoće i drugi izmedju 20 i 24 nedelje trudnoće.

Zakažite pregled

Popunite ovu e-mail formu i zakažite svoj pregled kod izabranog doktora specijaliste. Molimo Vas da unesete ispravne kontakt podatke kako bi smo bili u mogućnosti da Vas kontaktiramo.

Zakaži

Glavni lekar i osnivač Poliklinike ``Zdravlje``

Jara

dr. Jaroslava Vinđiš

Radiolog specijalista

„Zdravlje“ je osnovano 1993 godine, prvo kao ordinacija na čelu sa prim. dr. Miroslavom Mihaljem i dr. Jaroslavom Vindiš, da bi vremenom preraslo u polikliniku. U početku je bila orijentisana na dve specijalnosti, radiologiju i hirurgiju-onkologiju.

Vaše Zdravlje je naša briga

Kasnije, sa ciljem što sveobuhvatnijeg pružanja usluga pacijentima, zapošljava veći broj saradnika specijalista, i to iz oblasti radiologije, kardiologije, ginekologije, pulmologije, gastroenterologije, neuropsihijatrije a u okviru zgrade se nalazi i laboratorija.

Od 2003 „Zdravlje“ se nalazi na novoj lokaciji u Bačkom Petrovcu, u ulici Jarmočna bb, prvo kao Specijalna hirurška bolnica a kasnije sa registruje kao poliklinika „Zdravlje“.

Poliklinika „Zdravlje“ 25 godina sa Vama.