CT Skener

Radiologija

Radiologija je grana medicine koja se bavi otkrivanjem bolesti ili povreda putem radioloških dijagnostičkih pregleda i snimanja. Dijagnostičke procedure sprovode se pomoću dijagnostičkih aparata koji funkcionišu po principu elektromagnetnih talasa (Rendgen aparat, mamograf, ortopan), kao i ultrazvučnih talasa – svi ultrazvučni aparati.

Šta je ultrazvuk, kako i zašto se radi, da li je UZ siguran metod ?

Ultrazvuk predstavlja medicinsku metodu dijagnoze koja koristi zvučne  talase visoke frekvencije (preko 20.000 ciklusa tj. 20 kHz).

Ovi talasi su nečujni za čoveka, prostiru se u vidu snopova i služe za pregledanje i snimanje tkiva koja pojedinačno, različito u zavinosti od gustine tkiva utiču na zvučne talase i tako dobijamo sliku.

Ultrazvučni pregled  je potpuno bezopasna metoda dijagnostike  koja može dati značajne informacije o unutrašnjim organima. Ultrazvučni aparat za medicinsku dijagnostiku ne koristi X~zrake ili druge potencijalne štetne tipove zračenja. Istraživanja su pokazala da ultrazvuk ne može da naškodi zdravlju. Pregled je bezbolan, radi se  kroz kožu preko stomaku, transrektalno i kroz vaginu. Nekada može biti neprijatan posebno kad se radi  transrektalno, kroz vaginu ili kada treba više da se pritisne stomak, ili kad je bešika puna.

Nekada nije moguće sve videti na ultrazvuku, različite stvari mogu da smetaju kvalitetu slike, kao što su puna creva, gojaznost itd. Kad na ultrazvučnom pregledu nešto nije u redu potrebni su daljnji pregledi kod izabranog lekara koji će da razgovaraju sa vama o potrebi za dodatnim pregledima, o mogućnostima dijagnostike.

 

Doppler krvnih sudova

Doppler je jedna vrsta ultrazvučne tehnike kod koje se prati smer i brzina protoka kroz krvne sudove  i na taj naćin se stiče utisak o protocima i da li postoji bilo kakve nepravilnosti u krvnim sudovima. Ovom metodom se mogu otkriti suženja krvnih sudova, ili njihova proširenja. Na arterijama se mogu videti naslage, ili plakovi, koji sužavaju šupljinu krvnog suda.

 

Rendgen

Rendgen je medicinski uređaj koji omogućava doktorima i naučnicima da vide kosti i druge strukture ljudskog tela.
Radiografija je bezbolan i neinvazivan dijagnostički  metod koji se zasniva na primeni X-zraka za snimanja različitih delova tela i organa.  Obavlja se kao jedan od osnovnih pregleda pri ispitivanju koštano-zglobnog sistema, tako da ga treba koristiti kada postoji povreda nekog dela tela sa sumnjom na prelom kosti, iščašenje zgloba, istegnuće ligamenata, kada se primeti deformitet ili otok zgloba ili kosti, kod pojave bola u različitim delovima tela. Ova metoda može brzo i jednostavno da pruži informacije o povredama kostiju, degenerativnim i zapaljenskim bolestima kostiju, tumorima i cistama koštano-zglobnog sistema, deformitetima.
Radiografija je takodje deo dijagnostike plućnih bolesti,  zapaljenja pluća, akutne i hronične opstruktivne bolesti pluća,  pucanja plućne maramice (pneumotoraks), izliva u grudnoj šupljini, tumora pluća i grudnog koša, tuberkuloze, profesionalnih bolesti itd.
Rendgen grudnog koša treba uraditi kod osoba koje imaju gušenje i otežano disanje, uporni kašalj, bol u grudima, iskašljavanje krvavog ispljuvka i u drugim situacijama kada to zahteva lekar.

Takođe radiografija se primenjuje i kod ispitivanja porekla bola u stomaku i kod povreda stomaka, gde može da ukaže na pucanje creva, zastoj u pasaži crevnog sadržaja, kamen u mokraćnim putevima, povredu nekog od organa stomaka itd.
Svaka vrsta zračenja nosi sa sobom odredjenu dozu opasnosti. Da bi se opasnost od rendgen zračenja otklonila, to jest svela na minimum, postoje mere zaštite koje se sprovode prilikom snimanja, kao što su zaštita pacijenta, stručnog lica i zaštitu okoline od rendgenskog zračenja. Važno je informisati lekara i radiološkog tehničara  ukoliko postoji neko posebno stanje kao što je na primer trudnoća, u tom slučaju se rendgensko snimanje ne sme raditi.

Zakažite pregled

Popunite ovu e-mail formu i zakažite svoj pregled kod izabranog doktora specijaliste. Molimo Vas da unesete ispravne kontakt podatke kako bi smo bili u mogućnosti da Vas kontaktiramo.

Zakaži

Doktor osnivač Poliklinike ``Zdravlje``

Jara

dr. Jaroslava Vinđiš

Radiolog specijalista

„Zdravlje“ je osnovano 1993 godine, prvo kao ordinacija na čelu sa prim. dr. Miroslavom Mihaljem i dr. Jaroslavom Vindiš, da bi vremenom preraslo u polikliniku. U početku je bila orijentisana na dve specijalnosti, radiologiju i hirurgiju-onkologiju.

Vaše Zdravlje je naša briga

Kasnije, sa ciljem što sveobuhvatnijeg pružanja usluga pacijentima, zapošljava veći broj saradnika specijalista, i to iz oblasti radiologije, kardiologije, ginekologije, pulmologije, gastroenterologije, neuropsihijatrije a u okviru zgrade se nalazi i laboratorija.

Od 2003 „Zdravlje“ se nalazi na novoj lokaciji u Bačkom Petrovcu, u ulici Jarmočna bb, prvo kao Specijalna hirurška bolnica a kasnije sa registruje kao poliklinika „Zdravlje“.

Poliklinika „Zdravlje“ 25 godina sa Vama.