poliklinika-zdravlje-31

Pulmologija

Šta je pregled pulmologa?

Pulmološki pregled je specijalistički pregled pulmologa koji kroz razgovor s pacijentom dobija potrebne informacije o pacijentu, porodičnim oboljenjima i sadašnjim tegobama, dalje obavlja klinički pregled, postavlja dijagnozu bolesti i propisuje terapiju ili eventualno dodatne pretrage.

Pregled pulmologa potreban je u slučaju sumnje na bolest pluća, u slučaju kontrole ranije dijagnostikovane plućne bolesti ili praćenja ranije evidentirane promene na rendgenskim snimkama pluća ili funkcionalnom ispitivanju pluća (spirometrija).
Pregled se savetuje osobama koje imaju simptome poput otežanog disanja, gušenja, kašlja, iskašljavanja sluzavog, gnojnog ili krvavog sekreta, u slučaju pogoršanja simptoma astme ili hronične opstruktivne plućne bolesti.

Pregled obuhvata anamnezu, klinički pregled, preporuku za lečenje i preporuku za dodatne pretrage ukoliko su potrebni.

Na pregled je potrebno doneti raniju medicinsku dokumentaciju.

Spirometrija

Spirometrija je bezbolna metoda kojom se određuje sposobnost ventilacije pluća. Testom se meri volumen i brzina vazduha koji osoba može udahnuti i izdahnuti. Ako su vrednosti ispod prosečnih znači da je kapacitet pluća manji odnosno da pluća ne rade kako treba. Ukupno trajanje testa je10-tak minuta.

Alergotest

Kožni prick testovi
U dijagnostici alergijskih reakcija na alergene iz vazduha, kod pacijenata koji imaju simptome alergijskih bolesti kao što su alergijski rinitis i bronhijalna astma koriste se prick – kožni testovi na inhalatorne alergene (polen trave, korova, trava i drveća, prašina, perje, dlake životinja, ambrozija, breza, leska, grinje, kućna prašina, buđ).

Test se izvodi na način da se jedna kap tečnosti (alergena) stavi na površinu kože podlaktice. Obično se istovremeno testira više alergena (najčešće 10 do 20). Kroz svaku kapljicu se lancetom (malom iglom) napravi blagi bezbolan površni ubod i zatim se kapljica obriše sa kože. Ukoliko je osoba alergična na neki od testiranih alergena, na tom mestu će se nakon dvadesetak minuta pojaviti crvenilo i mali otok. Reakcija je popraćena osećajem svrbeža. Lekar će izmeriti veličinu crvenila, uporediti je sa reakcijom na testni alergen (histamin) i odrediti inzentitet vaše reakcije i alergene na koje ste osetljivi.

Zakažite pregled

Popunite ovu e-mail formu i zakažite svoj pregled kod izabranog doktora specijaliste. Molimo Vas da unesete ispravne kontakt podatke kako bi smo bili u mogućnosti da Vas kontaktiramo.

Zakaži

Glavni lekar i osnivač Poliklinike ``Zdravlje``

Jara

dr. Jaroslava Vinđiš

Radiolog specijalista

„Zdravlje“ je osnovano 1993 godine, prvo kao ordinacija na čelu sa prim. dr. Miroslavom Mihaljem i dr. Jaroslavom Vindiš, da bi vremenom preraslo u polikliniku. U početku je bila orijentisana na dve specijalnosti, radiologiju i hirurgiju-onkologiju.

Vaše Zdravlje je naša briga

Kasnije, sa ciljem što sveobuhvatnijeg pružanja usluga pacijentima, zapošljava veći broj saradnika specijalista, i to iz oblasti radiologije, kardiologije, ginekologije, pulmologije, gastroenterologije, neuropsihijatrije a u okviru zgrade se nalazi i laboratorija.

Od 2003 „Zdravlje“ se nalazi na novoj lokaciji u Bačkom Petrovcu, u ulici Jarmočna bb, prvo kao Specijalna hirurška bolnica a kasnije sa registruje kao poliklinika „Zdravlje“.

Poliklinika „Zdravlje“ 25 godina sa Vama.